Noua ŠKODA FABIA: mai ingenioasă ca niciodată

Noua ŠKODA FABIA: mai ingenioasă ca niciodată

› Pentru FABIA sunt disponibile acum 43 de dotări și funcții Simply Clever - mai multe ca niciodată până acum
› În premieră pentru întreaga gamă ŠKODA sunt disponibile cinci noi soluții ce ajută utilizatorii să păstreze ordinea în portbagaj
› 8 idei preluate de la alte modele ŠKODA sunt oferite acum pentru prima dată la FABIA, model    compact ce a ajuns acum la a patra generație

Mladá Boleslav, august 2021 - Noua ŠKODA FABIA este mai ingenioasă ca niciodată: a patra generație a modelului de succes poate fi echipată cu până la 43 de soluții Simply Clever, în funcție de linia de echipare a modelului. Aceste dotări și funcții ingenioase și-au câștigat deja de mai mulți ani o reputație solidă, simplificând viața de zi cu zi a clienților ŠKODA. Cinci dintre aceste dotări sunt absolut noi în gama ŠKODA, iar opt astfel de noi soluții sunt premiere pentru FABIA, dar sunt oferite deja de alte modele ale mărcii. Noile dotări precum suportul detașabil pentru pahare dintre scaunele din față completează gama de dotări clasice, precum racleta pentru gheață cu dispozitiv pentru măsurarea adâncimii profilului anvelopelor păstrată în clapeta de la rezervorul de combustibil, suportul pentru bilete de parcare la montantul A și umbrela din portiera șoferului.

În funcție de linia de echipare, a patra generație FABIA oferă acum până la 43 de astfel de dotări ingenioase. Sunt mai multe ca niciodată până acum. Printre aceste dotări se numără soluții devenite deja clasice, precum racleta pentru gheață cu dispozitiv pentru măsurarea adâncimii profilului anvelopelor păstrată în clapeta de la rezervorul de combustibil, suportul pentru bilete de parcare de la montantul A și umbrela din portiera șoferului.

ŠKODA oferă anumite dotări Simply Clever în premieră pentru FABIA

ŠKODA oferă cinci soluții Simply Clever în premieră pentru FABIA, ca de exemplu compartimentul flexibil de depozitare pentru portbagaj, oferit opțional. Fiind atașat de panoul lateral, acesta are un design special, pliabil, pentru economisirea spațiului și poate fi extras când este nevoie să fie folosit. Suportul pentru pahare dintre scaunele din față sporește flexibilitatea la interior. Noul clip pentru fixarea cardului bancar sau a tichetului de parcare și suportul cu elastic pentru instrumentele de scris din compartimentul de depozitare din consola centrală ajută la păstrarea ordinii la interior. Pasagerii din spate pot păstra obiectele mai mici în siguranță în cutia din tunelul central, ce este disponibilă, de asemenea, ca dotare opțională. Cutia se potrivește perfect între consola centrală și banchetă, unde se va fixa automat. Pe lista ideilor Simply Clever se află și parasolarul oferit ca accesoriu pentru plafonul panoramic opțional. Când nu este folosit, acesta poate fi pliat forte simplu, în câțiva pași, la o treime din mărimea sa și poate fi depozitat sub sistemul de acoperire a portbagajului.

Opt dotări noi pentru FABIA, preluate de la alte modele ŠKODA

În total opt soluții Simply Clever din gamele superioare de modele ŠKODA au ajuns acum în premieră și la noua FABIA. Printre acestea se numără și sacul multifuncțional ce poate fi agățat sub capacul portbagajului. Acesta asigură spațiul optim pentru păstrarea jachetelor și paltoanelor și poate suporta o sarcină de până la 3,5 kilograme. Buzunarele ușor accesibile pentru smartphone-uri de pe spătarelor din față vă sunt deja cunoscute de la OCTAVIA și ENYAQ iV, iar compartimentele pentru carduri și monede din torpedou vor contribui la rândul lor la păstrarea ordinii. Spătarul scaunului pasagerului din față poate fi rabatat pentru a permite transportul obiectelor mai lungi. Portul USB-C din oglinda retrovizoare interioară este disponibil pentru prima dată pentru FABIA ca dotare opțională pentru linia de echipare Style. Acest conector poate fi utilizat de pildă pentru un dashcam, astfel încât firul de alimentare să nu intre în câmpul vizual al șoferului. Luminile pentru citit din spate pot fi acționate de pe locurile din față, ceea ce este ideal pentru cei care călătoresc cu copii care sunt prea mici pentru a aprinde/stinge ei luminile. Smartphone-urile pot fi încărcate inductiv, cu dispozitivul opțional Phone Box. Opțional este oferită și protecția pentru pragul portbagajului, ce poate fi extinsă când este deschis hayonul. Aceasta previne zgârierea vopselei, iar reflectoarele sale sporesc siguranța când încărcați bagajele în portbagaj.

56_skoda_fabia_ml_phoenix_orange.jpg

skoda_fabia_wp.jpg

22_skoda_fabia_ml_group-1920x1281.jpg

ŠKODA FABIA: cele mai bune valori aerodinamice din clasă

› A patra generație a compactei de succes reușește cel mai bun coeficient aerodinamic din segmentul auto din care face parte, și anume: cd = 0,28
› Numeroasele detalii optimizate contribuie la reducerea consumului de combustibil și a emisiilor
› Detaliile aerodinamice au fost dezvoltate folosind cu precădere simulări CFD

Mladá Boleslav, august 2021 – A patra generație a modelului ŠKODA FABIA dispune de caracteristici aerodinamice mai sofisticate ca niciodată și neegalate de niciun alt concurent din clasă. Cu designul său dinamic și emoțional, noua FABIA reușește un coeficient aerodinamic cd de doar 0,28, ceea ce reprezintă o evoluție considerabilă față de predecesorul al cărui coeficient aerodinamic este 0,32. Eficiența aceasta aerodinamică extraordinară se datorează numeroaselor optimizări de detaliu, precum diafragmele inteligente cu lamele active, ce contribuie la reducerea consumului de carburant și a emisiilor. Pentru dezvoltarea noii FABIA, ŠKODA a investit în peste 3.000 de simulări CFD. Rezultatele obținute în urma acestor simulări au fost apoi verificate și în drive testele ulterioare, când au fost efectuate și finisajele de detaliu.

Vít Hubáček, cel ce a fost responsabil cu dezvoltarea aspectelor aerodinamice ale noii ŠKODA FABIA, a explicat: ”Deși noua FABIA este mai mare decât predecesorul, având și partea frontală mai mare cu circa 3%, i-am redus coeficientul aerodinamic cu aproape 10%. Doar acest aspect reduce emisiile de CO2 cu apropae 3 grame la kilometru, conform ciclului WLTP. Pentru a atinge această performanță am efectuat peste 3.000 de teste aerodinamice, dintre care 80% virtuale, folosind simulări CFD pe un super-computer. Pe un computer obișnuit aceleași procesări ar fi durat peste 2.000 de ani.”

Rezultatul acestei munci intense de dezvoltare a caracteristicilor aerodinamice este că noua ŠKODA FABIA are un coeficient aerodinamic cd = 0,28, astfel că noua generație își depășește acum considerabil predecesorul (cd = 0,32), stabilind totodată un nou benchmark pentru segmentul automobilelor de talie mică. Iar caracteristicile aerodinamice excelente ale noii FABIA înseamnă reducerea consumului și a emisiilor. La dezvoltarea trăsăturilor aerodinamice ale automobilului au colaborat experți din mai multe departamente, inclusiv designeri, specialiști în aero-acustică, inginerii responsabili pentru caroseria automobilului, pentru partea de sub atomobil și pentru motoare. În tot acest proces, ŠKODA a combinat în manieră ingenioasă testele virtuale pe bază de simulări computerizate, cu drive testele fizice, iar acestea din urmă au fost folosite mai ales pentru a verifica și confirma rezultatele simulărilor.

Zeci de mii de ore de procesare pe super-computere

Departamentul de Aerodinamică din cadrul ŠKODA AUTO a lucrat în mare parte în spațiul virtual pentru dezvoltarea noii FABIA. Deoarece optimizarea caracteristicilor aerodinamice ale unui automobil este o provocare dificilă, având în vedere că și cea mai ușoară modificare poate avea consecințe și în numeroase alte arii, inginerii au folosit super-computere pentru a testa cât mai multe variații posibil în cadrul unor așa-numite simulări CFD (Computational Fluid Dynamics). Pe parcursul a circa trei ani și jumătate au fost astfel efectuate peste 3.000 de astfel de simulări, ce au impus zeci de mii de ore de procesare cu ajutorul computerelor speciale. Importanța aerodinamicii a crescut considerabil în industria auto în ultimii ani, iar acest trend va continua pe măsură ce normele privind emisiile vor deveni tot mai stricte. ŠKODA AUTO a ținut cont de aceasta și și-a crescut numărul de angajați și competențele în acest domeniu. Astfel, pe când în urmă cu  20 de ani, ŠKODA AUTO avea doar 3 specialiști în aerodinamică pentru toate modelele sale, acum doar pentru FABIA sunt angajați trei astfel de specialiști.

Diafragmele de răcire reduc consumul de combustibil cu până la 0,2 litri la 100 de kilometri la 120 km/h

Numeroasele măsuri de detaliu dezvoltate pentru noua ŠKODA FABIA au contribuit la cel mai bun coeficient aerodinamic din clasă. Un factor important în acest sens este diafragma de răcire inovatoare din priza de aer situată în partea inferioară din fața automobilului. Este o inovație pe care ŠKODA o aduce în premieră în segmentul auto al modelului FABIA. Astfel, când este nevoie doar de răcirea mai puțin intensă, lamelele active se vor închide, optimizând caracteristicile aerodinamice. Drept urmare, economiile de combustibil se ridică la 0,2 l la 100 km, la o viteză de deplasare de 120 km/h, iar FABIA își reduce în acest condiții emisiile de CO₂ cu până la 5 grame per kilometru. Când este necesară o răcire mai intensă, sau la opririle scurte, sistemul va deschide lamelele pentru a permite fluxul de aer maxim. Adițional sunt integrate și numeroase alte elemente ce contribuie la reducerea rezistenței la înaintare. Astfel, în partea din față a automobilului puteți observa deschiderile numite air-curtains, ce direcționează fluxul de aer în manieră extrem de controlată peste panourile laterale ale caroseriei și peste pasajele roților, pentru o eficiență aerodinamică optimă. Mai mult, fluxul de aer ce trece pe sub automobil a fost acum optimizat prin instalarea a 12 panouri sub automobil. Anterior FABIA avea doar 3 astfel de panouri. Împreună cu eleronul lung din spate și cu aripioarele laterale, aceste panouri reduc rezistența la înaintare și turbulențele de aer în partea din spate a automobilului. Mai mult, forma oglinzilor exterioare direcționează aerul direct spre muchiile de separare ale blocurilor optice din spate. Având în vedere că roțile sunt responsabile pentru circa 25 din rezistența la înaintare a unui automobil, ŠKODA a introdus acum măști speciale din plastic, ce conferă roților o formă mai aerodinamică. Aceste măști Aero sunt oferite acum în premieră pentru modelul FABIA.

SKODA_FABIA_Aerodynamics_II.jpg