ŠKODA ENYAQ IV 
Descoperiți noi posibilități!

 

ENYAQ iV întruchipează toate punctele forte ale modelelor ŠKODA într-un singur automobil și reprezintă un important pas înainte pentru viitorul sustenabil al companiei. Modelul combină spațiul generos cu flexibilitatea și ideile ingenioase, încorporând detalii smart surprinzătoare. Este un autoturism potrivit pentru familii, pentru cei cu un stil de viață activ și pentru condusul la drum lung, fiind un însoțitor cu noi posibilități.

ŠKODA a lansat primul SUV 100% electric la Praga, în 1 septembrie 2020. Modelul acesta marchează începutul unei noi ere pentru marca cehească, motiv pentru care, ENYAQ iV introduce și un nou pas important înainte în domeniul designului mărcii. Liniile emoționale și proporțiile echilibrate și dinamice sunt combinate la prima ŠKODA bazată pe platforma modulară de electrificare a Grupului Volkswagen (MEB) astfel încât să îmbrace un interior de dimensiuni generoase și experiențe dinamice sustenabile și totuși  incitante.

La ENYAQ iV se fac remarcate și liniile sculpturale, suprafețele clare și elementele cristaline, ce sunt inspirate din tradiționala artă a cristalului de Boemia. Dar proporțiile sale sunt diferite față de cele ale modelelor ŠKODA SUV precedente: ENYAQ iV are o parte frontală mai scurtă și o linie a plafonului mai alungită. Astfel ia naștere un look foarte dinamic, ce permite totodată și spațiul amplu de la interior.

Designul ENYAQ iV este progresist, echilibrat și impunător. Noile proporții permit totodată un interior deosebit de dinamic și spațios. Roțile sale mari și garda la sol mare creează o prezență impunătoare, specifică SUV-urilor. Farurile matrix full-LED și luminile de zi atrag la rândul lor atenția prin look-ul lor spectaculos.

skoda-enyaq-iv-m62-exterior-01-mkz.jpgskoda-enyaq-iv-m62-exterior-02-mkz.jpgskoda-enyaq-iv-m62-exterior-03-mkz.jpgskoda-enyaq-iv-m62-interior-01.jpgskoda-enyaq-iv-m62-interior-02.jpgskoda-enyaq-iv-m62-interior-03.jpg

De ce să alegi ŠKODA ENYAQ iV

skoda-enyaq-iv-m70-01-electric-suv.jpgPRIMUL SUV 100% ELECTRIC

Cu CITIGOe iV am demonstrat deja că mobilitatea electrică este incitantă, iar cu ENYAQ iV ne extindem acum familia electrică. SUV-ul este construit pe platforma modulară dezvoltată special pentru autoturismele electrice și oferă tehnologie de uștimă oră, funcție de încărcare rapidă a bateriei și o autonomie generoasă.

skoda-enyaq-iv-m70-02-style-mkz.jpg

DESIGN ELEGANT ȘI ALURĂ IMPUNĂTOARE

O trasătură specifică SUV-urilor ŠKODA este alura impunătoare și designul elegant. ŠKODA ENYAQ iV se integrează perfect în această familie, nu doar prin design ci și prin spațiul generos de care se bucură toți pasagerii. 

skoda-enyaq-iv-m70-03-interior.jpgCALITATE ȘI MULT SPAȚIU

Interiorul complet nou și mult spațiu pentru pasageri. Finisajele de calitate superioară, numeroasele compartimente de depozitare și portbagajul care se ridică la standardele deja consacrate ale gamei ŠKODA sporesc confortul călătoriei tale. Cu o grijă sporită față de mediul înconjurător, ŠKODA ENYAQ iV atrage atenția și prin materialele sustenabile folosite la fabricarea sa.

skoda-enyaq-iv-m70-04-electronics.jpgINTELIGENT, INOVATOR, INTUITIV

Pe lângă un concept de interior total nou, ŠKODA ENYAQ iV oferă și o gamă largă de soluții inteligente și inovatoare, ce pot fi folosite intuitiv. Printre acestea se numără afișajul Virtual Cockpit inclus în dotarea standard, plus diverse sisteme de conectivitate și iluminarea ambientală LED.

SIMPLY CLEVER-TEHNOLOGIE

skoda-enyaq-iv-m73-travel-assist.jpgTravel Assist
Travel Assist preia parțial controlul asupra automobilului pentru a simplifica atât condusul automobilului, cât și supravegherea traficului. Travel Assist cuprinde diferite sisteme și funcții. Când activați Travel Assist, aceste sisteme combinate simplifică sarcinile șoferului și cresc confortul condusului. În urma activării, Travel Assist are capacitatea de a opri mașina și de a porni apoi din nou automat de pe loc. De asemenea, sistemul menține automobilul de banda sa de rulare, poate urma alte vehicule în ambuteiaje și vă poate afișa pe display-ul din interior traficul ce se desfășoară în zona din jurul mașinii.

Funcția automată de reglare a distanței ACC cu reglarea anticipativă a vitezei nu monitorizează doar traficul ce se deplasează în față pe același sens, ci poate procesa și indicatoarele de circulație ce sunt memorate în sistemul de navigație. În baza acestor informații, viteza mașinii va fi adaptaă din timp, de ex când mașina se apropie de un viraj, de o intersecție sau de un sens giratoriu sau atunci când se modifică viteza maximaă permisă. 

Un modul de procesare a imaginilor caută semnele de circulație cunoscute în imaginile capturate de cameră și compară rezulatelele cu datele sistemului de navigație. Sistemul poate procesa indicatoarele de limitare a vitezei, pe cele de interzicere a depașirilor, semnele ce interzic accesul pe străzi cu sens unic, precum și indicatoarele care anulează interdicțiile. Funcția va afișa aceste indicatoare pe ecranul mașinii pentru a le aduce în atenția șoferului. 

Asistentul pentru menținerea benzii de rulare cu funcție adaptivă recunoaște când automobilul se abate în mod neintenționat de la banda sa de rulare. Sistemul folosește în acest sens o cameră video care recunoaște marcajele benzilor de rulare, inclusiv pe cele galbene specifice pentru drumuri în lucru. Funcția adaptivă intervine asupra direcției, încercînd să mențină autoturismul pe banda aleasă. 

Asistentul pentru ambuteiaje facilitează condusul în traficul îngreunat, făcând uz de funcția automată de reglare a distanței și de cel pentru menținerea benzii de rulare, pentru a pleca de pe loc și pentru a frâna, precum și pentru a controla  volanul în ambuteiaje. Astfel automobilul copiază practic traiectoria și ritmul de deplasare ale celorlalte autovehicule din ambuteiaj. 

Emergency Assist reduce riscul de accidente în situațiile în care șoferul are probleme medicale. Imediat ce sistemul detectează că șoferul nu mai ține mâinile pe volan, va emite un semnal sonor de avertizare. Dacă șoferul nu reacționează, sistemul va activa funcția Emergency Assist. Aceasta frânează mașina până la oprirea pe loc, menținând banda de rulare pe care se află autoturismul și activând luminile de avarie.

 

 

skoda-enyaq-iv-m73-led-lights.jpgFarurile cu LED

Tehnologia avansată cu LED asigură performanțe optimizate, consumă mai puțină energie și dispune de funcții noi pentru siguranță.

ŠKODA ENYAQ iV este echipată standard cu faruri LED, la care această tehnologie este folosită pentru luminile de întâlnire, luminile de drum, poziție și luminile de zi. Tehnologia LED oferă multe avantaje. Aceste faruri au o durată mai mare de viață și un consum redus de energie electrică.  ŠKODA ENYAQ dispune în standard și de blocuri optice spate cu LED. Diodele luminoase sunt sursa de lumină pentru stourile de frână, luminile de poziție și luminile de ceață din spate.

Blocurile optice din spate cu LED folosesc această tehnologie pentru diferite funcții de iluminare. Printre funcțiile sale speciale se numără luminile pentru marșarier integrate în ambele module, precum și luminile animate de semnalizare ce vor atrage cu siguranță toate privirile. Blocurile optice din spate susțin și funcția Coming Home/ Leaving Home ce creează o animație luminoasă specială în faruri și blocurile optice din spate atunci când încuiați și descuiați automobilul. 

Versiunea avansată a farurilor oferite pentru acest model folosește LED-uri pentru toate funcțiile de iluminare, acestea fiind mai performante și mai puternice decît becurile obișnuite folosite anterior pentru faruri și oferă adițional lumini laterale și funcția inovatoare Matrix. 

Folosind camera video multifuncțională, ce recunoaște lumina provenită de la vehiculele ce vin din sens opus, precum și chip-uri ce pot fi acționate individual, funcția Matrix a farurilor LED dezactivează în timp real modulele farului care i-ar putea deranja pe ceilalți șoferi sau s-ar reflecta deranjant pentru dumneavoastră în indicatoarele de circulație. Astfel drumul va fi perfect iluminat și siguranța va fi și mai ridicată.

 

 

 

skoda-enyaq-iv-m73-safety-assists.jpgSistemele de asistență pentru siguranță
Sisteme de asistență avansate, pentru călătorii sigure.
Front Assist este un sistem ce avertizează în situațiile în care detectează riscul de coliziune. Dacă accidentul nu poate fi evitat, asistentul acesta pentru siguranță frânează mașina, astfel încât urmările să fie cât mai puțin grave. Sistemul va iniția frânarea de urgență, de asemenea, dacă traiectoria mașinii vă este intersectată brusc de un pieton sau biciclist.

Dacă Front Assist frânează într-o situație critică și șoferul semnalează o manevră de evitare mișcând volanul în acest sens, atunci asupra direcției intervine țintit asistentul pentru manevrele de eviatare, pentru a ajuta șoferul să evite obstacolul.  

Asistentul pentru viraje este o funcție a sistemului Front Assist și monitorizează autovehiculele ce vin din față atunci când virați la stânga, de exemplu în intersecții. Dacă sistemul detectează riscul de coliziune, asistentul va opri mașina complet și se va auzi un semnal sonor de avertizare.

Datorită celor 2 senzori radar instalați în spatele autoturismului, asistentul pentru schimbarea benzii, inclusiv Side Assist, poate identifica autovehiculele care se apropie din spate sau care se află în unghiul mort și vi le poate semnala cu ajutorul LED-urilor de pe interiorul carcaselor oglinzilor exterioare. Asistentul identifică vehiculele ce pot prezenta un risc și se află pe o distanță de 70 m și funcționează pe autostrăzi și pe drumurile cu două benzi. 

Noul asistent la ieșirea din automobil este încă o funcție adițională a asistentului pentru schimbarea benzii, inclusiv Side Assist. Asistentul la ieșirea din automobil va avertiza șoferul și pasagerii acustic și vizual, de exemplu atunci cănd aceștia încearcă să deschidă portierele autoturismului oprit în paralel cu carosabilul pentru a coborî, în cazul în care s-ar putea produce o coliziune cu un alt vehicul, cu o bicicletă sau scuter, etc. Acest asistent folosesște senzorii radar integrați în spatele mașinii. Astfel monitorizează zona din spatele mașinii și de pe părțile laterale, pe o distanță de 35 m.

În cazul în care producerea unei coliziuni este iminentă, sau în situații de mers instabile, în baza informațiilor provenite de la sistemul electronic de control al stabilității (ESC), centurile de siguranță frontale vor fi tensionate și geamurile laterale deschise vor fi închise cu excepția unei mici fante, astfel încât să nu pătrundă obiecte străine din exterior. Fanta deschisă are menirea de a permite o mai eficientă deschidere a airbag-urilor. Sistemul utilizează radarul folosit și de Front Assist. 

Când ENYAQ este implicat într-un accident, după impactul inițial ar fi posibil să continue să se deplaseze necontrolat, cauzând coliziuni suplimentare. Dacă însă ENYAQ a suferit un impact la care s-au deschis airbag-urile, intră în joc Multi Collision Brake ce oprește autoturismul pentru a împiedica deplasarea sa necontrolată și a preveni producerea unei coliziuni după cea inițială.

 

 

 

skoda-superb-m73-easy-parking.jpg

Parcare facilă

Nu mai trebuie să vă faceți niciun fel de griji în privința manevrelor de parcare, căci asistentul pentru parcare găsește locul potrivit automobilului, chiar și pe spațiile strâmte.

Dacă la manevrele de parcare nu frânați la timp, în ciuda semnalului de avertizare, asistentul oțional Manoeuvre Assist oferit pentru ENYAQ iV va frâna autonom mașina în locul dumneavoastră, pentru a împiedica un eventual accident.

Cu camera video pentru marșarier integrată în mânerul hayonului veți beneficia de confort și orientare. Camera redă zona din spatele automobilului pe display-ul sistemului de infotainment, adăugând și linii directoare dinamice, corespunzătoare lățimii automobilului.

Vreți să știți ce se petrece în jurul autoturismului dumneavoastră în orice moment? Cu Area View veți vedea întreaga zonă ce înconjoară mașina, redată pe ecranul sistemului de infotainment, din mai multe perspective înregistrate de obiectivele cu unghi larg ale celor patru camere video integrate în partea din față, în spatele mașinii și în carcasele oglinzilor exterioare. Vederea panoramică de 360 ° simplifică manevrele de parcare, precum și manevrarea pe străduțe înguste.

 

MEREU ON-LINE

Sistemele de infotainment de nouă generație cu SIM integrat vă oferă numeroase funcții practice, precum informații din trafic și conexiunea WiFi pentru dispozitivele mobile ale pasagerilor.

skoda-enyaq-iv-m70-connectivity.jpg

Noua ŠKODA ENYAQ iV este echipată cu un sistem infotainment cu touch-slider. Acesta vă permite să ajustați volumul muzicii, să măriți harta de navigație sau să o facți mică, precum și să reglați temeratura sistemului de climatizare. Cu SmartLink puteți utiliza și controla aplicațiile smartphone-ului prin intermediul display-ului de infotainment. ŠKODA Connect include mai multe servicii on-line, printre care se numără și serviciul de apel de urgență, actualizări pentru soft și accesul de la distanță la funcții specifice automobilelor electrice.

ŠKODA Connect oferă funcția de navigație on-line și servicii de informare, inclusiv informații din trafic și opțiunea de a controla anumite funcții ale automobilului de la distanță, de pe smartphone. Funcția de apel de urgență este o altă funcție integrată aici, ce contactează automat serviciile de urgență în cazul în care are loc un accident.

Cu ajutorul funcției ŠKODA Connect  de acces la distanță, puteți activa aerisirea interiorului încă înainte de a ajunge la mașină. Este o funcție utilă mai ales în zilele caniculare de vară, când veți beneficia de o temperatură plăcută deja în momentul în care ajungeți la mașină.

Noua ŠKODA ENYAQ iV include în dotarea standard două interfețe USB-C moderne, cu iluminare de fundal, ce permit transferul de date și alimentarea/ încărcarea dispozitivelor. Aveți posibilitatea de a adăuga opțional încă două conectoare tip C, precum și o priză de 230 V, cu ajutorul cărora și pasagerii de pe banchetă îță vor putea încărca dispozitivelor.

 

CARACTERISTICI

Simply Clever

skoda-enyaq-iv-m90-clever-details-01.jpgCompartimentul pentru umbrelă skoda-enyaq-iv-m90-clever-details-02.jpgSuportul pentru vestă reflectorizantă skoda-enyaq-iv-m90-clever-details-03.jpgSistemul electric de blocare pentru siguranța copiilor skoda-enyaq-iv-m90-clever-details-04.jpgMăsuțele rabatabile