ENYAQ iV

ŠKODA deschide noi drumuri pe teritoriul designului interior cu noile opțiuni Design Selection pentru interiorul ENYAQ iV

›   Interiorul noii ŠKODA ENYAQ iV este inspirat din spațiile de locuit moderne și utilizează materiale naturale, fabricate sustenabil și reciclate

›   Premiera mondială a primei ŠKODA bazate pe platforma modulară de electrificare (MEB) va avea loc în Praga, în 1 septembrie

›   Interviu pe tema conceptului interior al noului model electric ENYAQ iV, cu Norbert Weber, Directorul departamentului de Design Interior al ŠKODA

Mladá Boleslav, 29 iulie 2020 – ŠKODA deschide noi drumuri pe teritoriul designului interior, cu noile opțiuni pentru interiorul ENYAQ iV, noul model ce va fi lansat în premieră mondială la începutul lunii septembrie, la Praga. Interiorul noii ŠKODA ENYAQ iV este inspirat din spațiile de locuit moderne, iar opțiunile Design Selection pentru interior utilizează materiale naturale, fabricate sustenabil și reciclate. Norbert Weber, Directorul departamentului de Design Interior al ŠKODA, explică într-un interviu video noul interior al modelului ENYAQ iV, inclusiv cele mai incitante noi aspecte ale sale.

ENYAQ iV este primul model ŠKODA construit pe baza platformei modulare electrice MEB (Modular Electric Drive Kit). Care sunt modificările implementate de ŠKODA la designul interior al acestui automobil absolut nou, în comparație cu modelele cu motor cu ardere internă?

Norbert Weber: ENYAQ iV este avantajat de platforma MEB cu ampatament lung, care permite un interior foarte spațios, raportat la dimensiunile caroseriei. Podeaua plană, care nu mai are tunelul central pe care îl găsim la autoturismele cu motoare cu ardere internă, este un alt factor avantajos în acest sens.  Ne-am folosit de aceste caracteristici arhitecturale pentru a crea un interior care este și mai aerisit din punct de vedere vizual și pentru a genera o senzație de spațiu și mai amplu. Puteți observa acest lucru de pildă la planșa de bord, care este structurată pe mai multe niveluri.

Vorbiți de un nou concept de design interior implementat la ENYAQ iV. L-ați putea descrie mai detaliat? 

Weber: Noul concept de design folosit pentru ENYAQ iV combină spațiul generos cu senzația de ”lounge”. În schimbul liniilor de echipare uzuale și a numeroaselor dotări opționale cu care ne-am obișnuit deja, oferim acum noile Design Selections. ENYAQ iV este primul model pentru care introducem acest sistem. Pachetele acestea se remarcă prin similitudinea cu spațiile de locuit, oferind culori și materiale perfect coordonate. Adițional, oferim pachete de opțiuni clar structurate, împărțite pe diferite teme, plus anumite opțiuni separate, disponibile pentru toate modelele. Aceasta înseamnă că le putem oferi clienților variante clare și simple, dar totuși distinctive și unice.

Care sunt cele  mai semnificative modificări la arhitectura interiorului noului ENYAQ iV?

Weber: Aici, faptul că am putut renunța la tunelul central ne-a deschis numeroase noi posibilități. În partea frontală am folosit acest spațiu pentru un compartiment adițional de depozitare sub consola centrală, ce este dispusă pe mai multe niveluri. Datorită ampatamentului lung, pasagerii de pe banchetă beneficiază de spațiu adițional în fața scaunului central, precum și de spațiu neobișnuit de generos la nivelul picioarelor pe scaunele de pe ambele părți. Suplimentar față de spațiul acesta extraordinar de generos de care beneficiază pasagerii, ENYAQ iV oferă și o capacitate a portbagajului de 585 litri.

Cum ați descrie designul interior al noului ENYAQ iV? 

Weber: Clar, aerisit, inovator și sustenabil. Clar pentru că este atât de simplu de configurat cu noile Design Selections și cu pachetele împărțite pe diferite teme și aerisit pentru că este spațios. Inovator pentru că oferă dotări și funcții precum ecranul central de 13 inchi și noul display head-up, incluzând realitatea augmentată și sustenabil deoarece am folosit materiale naturale și reciclate.

Ce culori noi și ce materialele noi și sustenabile sunt folosite în premieră pentru acest automobil?

Weber: Pentru una dintre variantele Design Selection, de pildă, scaunele sunt realizate în proporție de 40% din lână nouă și poartă însemnul Woolmark Company. Restul de 60% este poliester reciclat din sticle PET. Sunt tapițerii unice la atingere și asigură un climat plăcut. Un alt exemplu este pielea, ce este produsă în manieră deosebit de sustenabilă, folosind pentru tăbăcire un extract din frunze de măslin, în loc de substanțe chimice.

Care considerați că sunt cele mai interesante aspecte ale interiorului modelului ENYAQ iV?

Weber: Mie îmi place în mod deosebit bandoul decorativ ce se întinde pe întreaga lățime a autoturismului, de la bord la panourile portierelor, amplificând și mai mult senzația de spațiu generos. Sub display-ul central, acesta copiază forma grilei caracteristice radiatorului ŠKODA și, de asemenea, servește ca sprijin pentru mână când utilizatorul folosește ecranul tactil. Materialul folosit aici este foarte moale și revine în întregul automobil, dându-vă senzația că stați acasă pe canapea.

ŠKODA își va prezenta primul SUV 100% electric la Praga, în 1 septembrie 2020. Modelul acesta marchează începutul unei noi ere pentru marca cehească, motiv pentru care, ENYAQ iV va introduce și un nou pas important înainte în domeniul designului mărcii. Liniile emoționale și proporțiile echilibrate și dinamice sunt combinate la prima ŠKODA bazată pe platforma modulară de electrificare a Grupului Volkswagen (MEB) astfel încât să îmbrace un interior de dimensiuni generoase și experiențe dinamice sustenabile și totuși  incitante. Karl Neuhold, directorul departamentului de design exterior al mărcii ŠKODA a explicat într-un video-interviu aspectele esențiale ale designului modelului ŠKODA ENYAQ iV.

ENYAQ iV este primul model ŠKODA construit pe baza platformei modulare electrice MEB (Modular Electric Drive Kit). Cum a evoluat limbajul de design ŠKODA odată cu acest model?

Karl Neuhold: La noul ENYAQ iV dezvoltăm din nou limbajul emoțional de design ce caracterizează deja modelele noastre SCALA, KAMIQ și noua OCTAVIA, aflată acum la a patra generație. La ENYAQ iV se fac remarcate și liniile sculpturale, suprafețele clare și elementele cristaline, ce sunt inspirate din tradiționala artă a cristalului de Boemia. Dar proporțiile sale sunt diferite față de cele ale modelelor noastre SUV precedente: ENYAQ iV are o parte frontală mai scurtă și o linie a plafonului mai alungită. Astfel ia naștere un look foarte dinamic, ce permite totodată și spațiul amplu de la interior.

Cum ați rezuma designul primei ŠKODA dezvoltate încă de la început ca automobil pur electric?

Neuhold: Designul ENYAQ iV este progresist, echilibrat și impunător. Noile proporții permit totodată un interior deosebit de dinamic și spațios. Roțile sale mari și garda la sol mare creează o prezență impunătoare, specifică SUV-urilor.

Care considerați că sunt cele mai interesante aspecte ale designului modelului ENYAQ iV?

Neuhold: Fără doar și poate partea frontală. Am accentuat în mod special grila distinctivă a radiatorului la autoturismele noastre electrice, acesta fiind un detaliu ce este instantaneu recognoscibil la toate automobilele mărcii noastre. La ENYAQ iV, aceasta a fost mutată și mai în față și a fost poziționată mai vertical, ceea ce accentuează impresia de forță. Farurile matrix full-LED și luminile de zi atrag la rândul lor atenția prin look-ul lor spectaculos.

Care sunt cele mai notabile diferențe la designul exterior între automobilele electrice construite pe baza platformei MEB și cele cu motor cu ardere internă?

Neuhold: Printre diferențe se numără înălțimea automobilului și consolele din față și din spate. Pentru a economisi spațiu, bateriile sunt instalate la platforma MEB în podeaua automobilului, ceea ce înalță  puțin caroseria automobilului. Dar ampatamentul mai lung compensează vizual acest detaliu. Componentele sistemul electric de propulsie ocupă mai puțin spațiu față de cele ale automobilelor cu motor cu ardere internă, ceea ce permite consolele mai scurte din față și din spate. Caroseria modelului ENYAQ iV este, de asemenea, mai alungită și extrem de aerodinamică, ceea ce are efect pozitiv asupra autonomiei. Coeficientul aerodinamic cw de 0,27 este impresionant pentru un automobil cu asemenea dimensiuni.

Ce anume face ca ENYAQ iV să fie o adevărată ŠKODA, din punctul dumneavoastră de vedere?

Neuhold: ENYAQ iV întruchipează toate punctele forte ale modelelor ŠKODA într-un singur automobil și reprezintă un important pas înainte pentru viitorul sustenabil al companiei. Modelul combină spațiul generos cu flexibilitatea și ideile ingenioase, încorporând detalii smart surprinzătoare. Este un autoturism potrivit pentru familii, pentru cei cu un stil de viață activ și pentru condusul la drum lung, fiind un însoțitor